Παθήσεις θυρεοειδούς

 

Φυσιολογία...

 Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί σπουδαίο όργανο του ενδοκρινικού συστήματος και βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του τραχήλου ακριβώς κάτω από τον λάρυγγα. Ανατομικά αποτελείται από 2 λοβούς οι οποίοι ενώνονται με ένα στενότερο θυρεοειδικό τμήμα τον ισθμό.

 Ο ρόλος του θυρεοειδούς είναι η παραγωγή ορμονών που με την σειρά τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην σωματική και πνευματική ανάπτυξη του ατόμου καθώς και στην σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

Η υπόφυση με τον υποθάλαμο είναι τα όργανα που ελέγχουν – ρυθμίζουν την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ η θυροξίνη (Τ4),  η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η καλσιτονίνη αποτελούν τις ορμόνες που παράγει ο εν λόγω αδένας.

Παθήσεις... 

Οι συχνότερες παθήσεις του αδένα αποτελούν ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, η βρογχοκήλη καθώς και οι όζοι του θυρεοειδούς. 

Ο υπερθυρεοειδισμός...

 Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού ο θυρεοειδής προβαίνει σε υπέρμετρη παραγωγή των ορμονών του και προσβάλλει κατά κύριο λόγο το γυναικείο φύλο.

 Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται η νευρικότητα, η εύκολη κόπωση, οι ταχυκαρδίες με συχνή την αίσθηση έντονων χτύπων, ο προβληματικός ύπνος με αίσθηση αδυναμίας στο σώμα αλλά και κακής διάθεσης κατά τις πρωινές ώρες, η διακοπή της αναπνοής κατά την ανάσκελη στάση, το τρέμουλο των δακτύλων στην υπερέκταση, η ύπαρξη εξόφθαλμου, η τριχόπτωση, η μειωμένη αντοχή στην ζέστη, η βουλιμία με παράλληλη απώλεια κιλών και η διάρροια. 

Ο υποθυρεοειδισμός...

 Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού ο αδένας παράγει μικρότερη ποσότητα ορμονών και εδώ οι γυναίκες παρουσιάζονται περισσότερο ευάλωτες. Χωρίζεται σε πρωτοπαθή όπου αναφερόμαστε σε βλάβη του ίδιου του θυρεοειδούς και σε δευτεροπαθή δηλαδή σε εξωγενή βλάβη που στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο ύποπτος αναζητείται στην υπόφυση η οποία ελέγχει τον θυρεοειδή και την παραγωγή των ορμονών του.

 Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πάθησης είναι η μυϊκή αδυναμία, εύκολη κόπωση, αδύναμος κτύπος καρδιάς, πάχυνση του δέρματος, εύκολη πρόσληψη κιλών, αίσθηση πρησμένου σώματος, ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, πνευματική νωθρότητα καθώς και ξηρά μαλλιά – τριχόπτωση.

Η βρογχοκήλη...

 Η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα περιγράφεται ως βρογχοκήλη και είναι ορατή με την μορφή εξογκώματος στο ύψος του τραχήλου, το δε μέγεθος κυμαίνεται από ένα ορατό οζίδιο έως μια ευμεγέθης διόγκωση.  Όσο μεγαλύτερη είναι η βρογχοκήλη τόσο πιθανότερο είναι να πιέζεται ο οισοφάγος και η τραχεία προκαλώντας δυσχέρεια στην κατάποση και στην αναπνοή. Η βρογχοκήλη αναφέρεται στην ανατομική κατάσταση του θυρεοειδούς και όχι στην λειτουργική.

Οι όζοι...

 Με τον όρο όζοι θυρεοειδούς αναφερόμαστε σε όγκους που βρίσκονται πάνω ή μέσα στον θυρεοειδή αδένα, διαθέτουν σχήμα συνήθως στρογγυλό και υφή σκληρότερη του αδένα, ενώ αποτελούν προϊόν τοπικής θυρεοειδικής υπερπλασίας και χωρίζονται σε ψυχρούς και θερμούς. Αριθμητικώς μπορεί να υπάρχει μόνο ένας (μονήρης) όζος ή πολλαπλοί, πρόκειται για συχνή πάθηση με τις γυναίκες να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο προσβολής. Στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι καλοήθεις και δεν προκαλούνται λειτουργικές διαταραχές.

Η ρεφλεξολογία...

 Σε όλες τις προαναφερθείσες παθήσεις μπορούμε να λάβουμε πολύ σημαντική βοήθεια μέσω της ρεφλεξολογίας. Τα αντανακλαστικά σημεία που υπάρχουν στα πόδια απαντούν στις παθήσεις του θυρεοειδούς, με την κατάλληλη διέγερση δίνουν στον θεραπευόμενο άμεσα και απτά αποτελέσματα ακόμα και στις δύσκολες παθήσεις του αδένα όπως ο υπό-υπερθυρεοειδισμός.

Η πορεία...

 Μετά το πέρας της πρώτης επίσκεψης ο ασθενής αισθάνεται σημαντικά δυνατότερος και με καλύτερη διάθεση. Ο πρώτος έλεγχος πραγματοποιείται με το ανέβασμα σκάλας, ο ασθενής μπορεί να ανέβει πολύ πιο άνετα χωρίς να τον εμποδίζουν συμπτώματα όπως ταχυκαρδία και το βάρος στα πόδια. Οι βελτιώσεις της πρώτης συνεδρίας δεν σταματούν εδώ. Ο ύπνος του ασθενούς γίνεται ποιοτικότερος αλλά και χορταστικός, ενώ μετά το ξύπνημα υπάρχει καλή διάθεση, στην εργασία του πλέον υπάρχει καλύτερη απόδοση και γενικά η καθημερινότητά του είναι ευκολότερη.

 Όλες οι βελτιώσεις της πρώτης συνεδρίας έχουν διάρκεια λίγων ημερών, όχι παραπάνω από πέντε. Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται ανά εβδομάδα δίνοντας πιο μόνιμο χαρακτήρα στα αποτελέσματα. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν η σταδιακή εξισορρόπηση του σώματος από πλευράς κιλών, καθώς και βελτίωση της επιδερμίδας. Μετά την 5η συνεδρία ο ασθενής βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και οι συνεδρίες αραιώνουν.

 Μια επισήμανση: Στην ρεφλεξολογία γίνεται προσπάθεια ανάκαμψης του θυρεοειδούς ενώ τα φάρμακα της κλασικής ιατρικής έχουν ως σκοπό την αναπλήρωσή του. Κατ’ αυτή την έννοια αν ο ασθενής λαμβάνει θυρεοειδικά σκευάσματα πριν ξεκινήσει την ρεφλεξολογία, θα πρέπει να επισκεφτεί μετά την πάροδο του πρώτου μηνός τον ιατρό του προκειμένου να υποβληθεί εκ νέου σε εξετάσεις και να του χορηγηθεί μειωμένη δοσολογία, διότι η παθολογία στον αδένα του έχει διαφοροποιηθεί και μόνο ο ιατρός είναι αρμόδιος να επιφέρει την οποιαδήποτε αλλαγή στην ιατρική αγωγή.

 Στις περιπτώσεις της απλής βρογχοκήλης και των όζων, η ρεφλεξολογία μπορεί να δώσει επίσης ουσιώδη βοήθεια με την μείωση των διαστάσεων του αδένα στην πρώτη περίπτωση καθώς και στην πλήρη εξάλειψη των ογκιδίων στην δεύτερη. Στο σύνολο όλες οι αγωγές χρειάζονται περί τις 12 επαναλήψεις προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Το αποτέλεσμα... 

 Σε κάθε περίπτωση μετά το πέρας της αγωγής ο θεραπευόμενος βρίσκεται σε καλή – φυσιολογική κατάσταση, ενώ μπορεί να επαληθεύσει την κατάστασή του προχωρώντας σε ανάλογες ιατρικές εξετάσεις και κάποιες πολύ αραιές συνεδρίες μπορεί να χρειασθούν έχοντας χαρακτήρα συντήρησης.