Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί σπουδαίο όργανο του ενδοκρινικού συστήματος και βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του τραχήλου ακριβώς κάτω από τον λάρυγγα. Στις συχνότερες παθήσεις του αδένα περιλαμβάνονται ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, η βρογχοκήλη καθώς και οι όζοι του θυρεοειδούς.
Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού ο θυρεοειδής προβαίνει σε υπέρμετρη παραγωγή των ορμονών του. Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται η νευρικότητα, η εύκολη κόπωση, οι ταχυκαρδίες, οι έντονοι σφυγμοί, ο προβληματικός ύπνος, η δυσκολία αναπνοής κατά την ανάσκελη στάση, το τρέμουλο των δακτύλων στην υπερέκταση, η ύπαρξη εξόφθαλμου, η τριχόπτωση, η μειωμένη αντοχή στην ζέστη, το παθολογικό αδυνάτισμα και η διάρροια.
Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού ο αδένας παράγει μικρότερη ποσότητα ορμονών. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πάθησης είναι η μυϊκή αδυναμία, η εύκολη κόπωση, ο αδύναμος κτύπος καρδιάς, η πάχυνση του δέρματος, η εύκολη πρόσληψη κιλών, η αίσθηση πρησμένου σώματος, η ευαισθησία στο κρύο, η δυσκοιλιότητα, η πνευματική νωθρότητα καθώς και τα ξηρά μαλλιά – τριχόπτωση.
Η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα περιγράφεται ως βρογχοκήλη και είναι ορατή με την μορφή εξογκώματος στο ύψος του τραχήλου. Όσο μεγαλύτερη είναι η βρογχοκήλη τόσο περισσότερο πιέζεται ο οισοφάγος και η τραχεία προκαλώντας δυσχέρεια κατά την κατάποση καθώς και στην αναπνοή. Η βρογχοκήλη αναφέρεται στην ανατομική κατάσταση του θυρεοειδούς και όχι στην λειτουργική.
Με τον όρο όζοι θυρεοειδούς αναφερόμαστε σε όγκους που βρίσκονται πάνω ή μέσα στον θυρεοειδή αδένα, διαθέτουν σχήμα συνήθως στρογγυλό και υφή σκληρότερη του αδένα. Αριθμητικώς μπορεί να υπάρχει μόνο ένας (μονήρης) όζος ή πολλαπλοί. Πρόκειται για συχνή πάθηση και κατά κύριο λόγο είναι καλοήθεις και δεν προκαλούνται λειτουργικές διαταραχές.
Η ρεφλεξολογία
Σε όλες τις προαναφερθείσες παθήσεις μπορούμε να λάβουμε πολύ σημαντική βοήθεια μέσω της ρεφλεξολογίας. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών διαφαίνονται δραστικά αποτελέσματα από την πρώτη συνεδρία, με τον ασθενή να αισθάνεται ότι το σώμα του ανακτά σε δύναμη, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η αναπνοή, καθώς και η ψυχική του διάθεση. Ο πρώτος έλεγχος των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται με το ανέβασμα σκάλας, διαδικασία κατά την όποία ο ασθενής πλέον μπορεί να ανταπεξέλθει πολύ πιο άνετα δίχως να τον εμποδίζουν συμπτώματα όπως η ταχυκαρδία ή το βάρος στα πόδια.
Οι βελτιώσεις της πρώτης συνεδρίας δε σταματούν εδώ. Ο ύπνος του ασθενούς γίνεται ποιοτικότερος, με καλύτερη διάθεση κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, στην εργασία του πλέον υπάρχει καλύτερη απόδοση και γενικά η καθημερινότητά του γίνεται ευκολότερη και ποιοτικότερη. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν προσωρινό χαρακτήρα, διαρκούν δυο ημέρες περίπου και μέχρι την επόμενη συνεδρία υπάρχει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με τα συμπτώματα να βρίσκονται σε ηπιότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν.
Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται ανά εβδομάδα και μόλις ολοκληρωθεί και η πέμπτη εξ' αυτών, η επανάληψή τους πραγματοποιείται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα. Σε όλη αυτήν τη χρονική περίοδο, ο ασθενής αισθάνεται σταδιακά τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούσαν να περιορίζονται ολοένα και περισσότερο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την πάθηση. Μια ολοκληρωμένη αγωγή περιλαμβάνει δέκα συνεδρίες, χωρίς να είναι απόλυτος ο αριθμός διότι όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της αρχικής βλάβης.
Στη ρεφλεξολογία γίνεται προσπάθεια ανάκαμψης της θυρεοειδικής λειτουργίας ενώ τα φάρμακα της κλασικής ιατρικής έχουν ως σκοπό την υποκατάσταση της λειτουργίας του. Κατ’ αυτή την έννοια, αν ο ασθενής λαμβάνει θυρεοειδικά σκευάσματα πριν από την έναρξη της ρεφλεξολογικής αγωγής, αυτά θα συνεχίσει να τα λαμβάνει κανονικά αλλά θα πρέπει να επισκεφτεί μετά την πάροδο του πρώτου μηνός τον ιατρό του, προκειμένου να υποβληθεί εκ νέου σε εξετάσεις και να του χορηγηθεί μειωμένη δοσολογία διότι η παθολογική εικόνα του αδένα του έχει διαφοροποιηθεί και μόνο ο ιατρός είναι αρμόδιος στο να επιφέρει την οποιαδήποτε αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή.
Μετά το πέρας της ρεφλεξολογικής θεραπείας ο ασθενής βρίσκεται σε πολύ καλή, μη παθολογική κατάσταση και μπορεί να επαληθεύσει την κατάστασή του προχωρώντας σε ιατρικές εξετάσεις. Κάποιες πολύ αραιές συνεδρίες μπορεί να χρειασθούν σε βάθος χρόνου, έχοντας χαρακτήρα συντήρησης.